Guide: Halloween

to græskar med lys i

Nyd en (u)hyggelig halloween 

Halloween er en tradition, som efterhånden er blevet udbredt i Danmark. Mange anser sikkert den 31. oktober som en amerikansk festdag, men også herhjemme tager vi i højere og højere grad del i uhyggen. Vi skærer skræmmende ansigter i græskar, pynter hjemmet op og tager uhyggelige kostumer på. Mangler du inspiration til årets kostume? Her kan du få gode idéer til dit barns halloweenkostume samt lære mere om den særlige dag. 

Lav dit eget kostume til halloween 

Udklædning er en stor del af halloween for de yngste, og du kan sagtens finde på kreative og sjove løsninger, så du selv kan lave et fint kostume til dit barn. Dit barn kan blandt andet klæde sig ud som:

  • En sej pirat 
  • Et uhyggeligt spøgelse
  • En sjov klovn 
  • En farlig heks
  • Et orange græskar 

Disse er klassiske bud på sej og uhyggelig udklædning, som dit barn vil elske. Nogle af idéerne kræver blot få simple tricks. For eksempel kan du hurtigt lave et spøgelseskostume ved at klippe i et gammelt, hvidt lagen. Og med klovnen kommer du langt med en smule ansigtsmaling i røde og hvide farver. Græskarret kræver en orange bluse, hvor du kan tegne et ansigt – præcis som dét, du ville skære ud, når du skal lave en græskarlanterne. 

En god ide er at overveje dit barns fritidstøj. Måske du kan bruge en gammel bluse eller bukser til kostumet. Når du selv skal lave et halloweenkostume, så skal du bare lade fantasien få frit spil. Dermed kan du finde på mange gode og kreative løsninger, når halloween fejres i dit barns skole.

Historien bag halloween 

Halloween stammer oprindeligt fra en keltisk tradition, som kaldtes Samhain. Her fejrede man, begyndelsen på vinteren og enden på de lyse måneder, og man mente også, at portene til dødsriget var åben, så afdødes sjæle kunne stige herop denne dag.

I store dele af Europa blev traditionen udfaset i løbet af 1700-tallet, men i Danmark kom halloween retur i løbet af 2000’erne. I dag er de religiøse aspekter dog ikke dominerende til halloween, og mange anser traditionen som en amerikansk opfindelse, der i højere grad handler om uhygge, græskar og slik eller ballade. 

Traditioner til halloween 

Udskæring af græskar er en udbredt aktivitet, som mange forældre og børn nyder sammen. Her kan du lade fantasien få frit spil og lave lige dét motiv, du ønsker. Du kan lave uhyggelige ansigter, men du kan også skære hilsener, som “slik eller ballade”, som forbipasserende kan se. Dette gør dit hjem ekstra hyggeligt, hvis der kommer børn og banker på.

Egentlig kommer traditionen også fra en gammel skik, hvor man tændte lys for at holde genfærdene væk, når grænsen mellem de levende og dødes verden var mere udvisket. Dengang var det dog roer, der blev anvendt som lanterner. 

Som nævnt klæder mange børn sig også ud til halloween. Her kan du opleve alt fra spøgelser og hekse til kendte og ikoniske figurer, som bevæger sig fra dør til dør med opfordringen “slik eller ballade”. Her er traditionen, at dem der lukker op giver søde sager til børnene.