Julevin

Vinglas Med Rødvin Foran Juletræ Med Lys

Vælg en smagfuld julevin

Hvis du ikke er vinkender, så har du sikkert prøvet at stå forvirret i supermarkedet, hvor du har kigget op og ned af de mange hylder med vin. Det kan være svært at vælge mellem de mange varianter, og da nogle vine passer bedre til forskellige retter, så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken vin du vælger. 

Skal du eksempelvis finde en julevin til den 24. december? Så kan du heldigvis få gode råd her, så du kan vælge den helt rette drue til den søde og fede julemad.

Find en vin, der passer til julemaden 

Maden er en vigtig del af julen, og mange familier har helt faste traditioner, når det gælder julemiddagen. Nogle vil helst spise gås og and, hvorimod andre er mere til flæskesteg og sprøde svær. Søde brune kartofler og sovs sættes også på bordet i de fleste danske hjem. 

Dansk julemad er generelt en mere fed og sød smagsoplevelse, og derfor handler det om at finde den helt rette vin, hvis den skal passe godt til julemiddagen. Hvis ikke mad og vin passer sammen, så kan du opleve, at vinen enten bliver for sød eller for bitter. 

Julevin velegnet til and og flæskesteg 

Saftige og kraftige vine er ideelle til julemiddagen, da disse går skønt sammen med den tunge julemad. Hvis der skal flæskesteg på bordet, så er denne type vine især et godt valg, da de kan afstemme kødets fedme. Desuden er det godt, hvis vinen har frugtsyre og tanniner, da det kan hjælpe med at rense munden for den fede mad. 

Som udgangspunkt bør du vælge en sød vin, hvis maden er sød. Af den grund er det oplagt at vælge en rødvin frem for en hvidvin, da rødvine typisk er mere frugtige, søde og tunge. Hvis du spiser noget sødligt, så vil vinens syrlighed eller bitterhed nemlig træde endnu mere frem, og derfor kan en syrlig hvidvin forstyrre din oplevelse af den lækre julemad. 

Nyd et glas gløgg juleaften 

I kan starte juleaften med et lækkert glas gløgg. Nyd det mens I venter på julemaden i ovnen, eller mens I ser sidste afsnit af julekalenderen i fjernsynet. Det kan blive en hyggelig tradition internt i jeres familie. 

Gløgg er ikke til at komme udenom i december måned, da den krydrede, lune drikke, som vi har taget til os fra Tyskland, er en stor del af de danske juletraditioner. Der er forskellige måder at lave gløggen på, men en fast ingrediens er rødvin. Derudover tilføjes der lækre krydderier, som kanel, nelliker og kardemomme, og til sidst skal der naturligvis mandler og rosiner i. 

Læs også

Guide: Mors dags gaver
Læs mere
Guide: Frisk, frejdig, forår
Læs mere
påskehare i chokolade med gul baggrund
Guide: Påske 2024
Læs mere