Julepynt kan i høj grad bidrage til julestemningen i løbet af årets sidste måned. I mange danske hjem bliver der pyntet op med julekugler, kravlenisser, guirlander og gran i den hyggelige juletid, men der er mange måder, du kan pynte op på. Her finder du inspiration til, hvordan du kan skabe en skøn atmosfære i hjemmet i december.
Julepynt skaber julestemning, og hvis du vil sørge for en hyggelig december måned, så kan du med fordel pynte fint op i dit hjem. Det kan du gøre på flere måder. Er du eksempelvis glad for den klassiske julepynt, som kravlenisser og flettede julehjerter? Eller foretrækker du moderne julepynt, som sjove og farverige julekugler? December er tiden, hvor du kan slippe fantasien og kreativiteten løs.
Sammen med juletræet er julepynt en opfindelse, vi har taget til os fra Tyskland. Det meste julepynt kommer nemlig herfra, og eksempelvis er glaskugler, kræmmerhuse og guirlander et tysk påfund.
Når vi synger ‘Højt fra træets grønne top’, så synger vi som bekendt, at træet skal spises til slut, og det var faktisk tilfældet med julepynt i gamle dage. Her brugte man for eksempel kandiserede æbler på juletræet. De er sidenhen blevet erstattet med de moderne glaskugler, som vi kender i dag. Også kræmmerhuse kom på træet dengang, hvor de blev fyldt med lækre julegodter.
I løbet af 1860’erne kom der nyt julepynt til i form af trompeter og trommer. Det skyldtes den slesvigske krig, hvor Danmark måtte sige farvel til dele af Sønderjylland og Nordslesvig, som udspillede sig i disse år. I denne tid bredte der sig en stærk nationalfølelse, og derfor begyndte mange danskere også at bruge Dannebrogsflag, når de pyntede juletræet.
Nisser er ikke til at komme udenom, når kalenderen skriver december måned. I mange danske hjem pyntes der op med søde små figurer eller kravlenisser, som kan skabe julestemning i enhver krog af hjemmet. Dette er altså en sand klassiker til jul.
Advents- og kalenderlys er også en fast tradition for mange. Dekorationerne kan laves på et hav af måder, og du kan derfor sætte dit personlige præg på dem. Du kan med fordel tage en tur i skoven, hvor du kan samle grene, mos og grankogler og dermed lave en fin juledekoration med elementer fra naturen.
Englespil er også en klassisk - og meget smuk - form for julepynt. Lysestagerne kan fås både til juletræslys og fyrfadslys, og når du tænder de levende lys, begynder stagens fine vedhæng at bevæge sig.
Julepynt har udviklet sig i løbet af årene, og nye former for pynt er opstået, og klassikere er blevet fortolket på nye måder. For eksempel kan du i dag få de gamle glaskugler formet som en masse forskellige figurer. Du kan få glaskugler formet som diverse dyr, grøntsager og frugter, kendte politikere og meget mere.
Du behøver heller ikke kun at holde dig til de typiske julefarver, som grønne, røde og hvide nuancer. Du kan nemlig sagtens bruge julepynt i alle mulige farver, hvis du vil give dit hjem et moderne tvist i december. Det er i den grad muligt at sikre julestemningen uden at bruge de gængse julefarver.